Anvelopele de Vara – Tot ce trebuie sa stii

anvelopa-vara1Dupa cum spune si numele lor, aceste anvelope trebuie utilizate doar pe timpul sezonului cald, deoarece iarna este necesara echiparea autoturismelor cu anvelope speciale pentru iarna. De cativa ani a fost implementata legea conform carora soferii care nu isi monteaza pneuri corespunzatoare pentru sezonul racoros, vor fi amendati.

Pentru ca un set de anvelope sa fie echipate pe un autoturism, este nevoie ca acestea sa treaca mai multe teste si sa se potriveasca si cu marca si modelul masinii, in caz contrar existand sansa sa apara probleme legate de suspensie, greutate, zgomot, directie, iar viteza reala sa nu mai fie cea indicata de vitezometru. De asemenea fiecare anvelopa, fie ca este de vara, iarna sau all-season trebuie sa se descurce in diferite conditii, fie ca sunt gropi, sosea umeda si alunecoasa, borduri sau tot felul de denivelari.

Durata de viata

Este dificil sa se preconizeze durata de viata a unui set de anvelope, deoarece exista situatii diferite in cazul fiecarui autoturism, insa conteaza si alti factori. In functie de conditiile climatice si modul de utilizare, adica presiunea, viteza, sarcina, modul in care au fost intretinute, tipul drumului, un set de anvelope poate rezista mai mult sau mai putin. Pentru ca acestea sa poate fi utilizate cat mai mult timp este importanta respectarea presiunii recomandate de catre producatorul autoturismului, aceasta variind de la o masina la alta. In plus se recomanda si ca acestea sa fie echilibrate, motiv pentru care un sofer trebuie sa fie atent daca apar vibratii sau probleme de directie, pentru ca acestea de cele mai multe ori pot proveni de la starea cauciucurilor.

anvelopa-vara3

Nu in ultimul rand este important stilul de sofat al fiecarei persoane, modul in care acestia ating o bordura, trec peste o linie de tramvai sau ating o groapa. Se recomanda ca anvelopele sa nu stationeze pe locuri acoperite cu ulei, motorina sau diferite substante de acest tip, deoarece acestea pot dauna. In plus trebuie evitate bordurile cu margini ascutite si verificarea regulata a presiunii si adancimea profilului.

anvelopa-varaPentru ca un set de anvelope de vara sa nu se deterioreze intr-un timp scurt se recomanda evitarea franarilor bruste, decat in situatii in care este nevoie sau plecari rapide de pe loc, pentru ca astfel se rod pneurile cu usurinta. De asemenea este important ca acestea sa nu fie utilizate iarna, pentru ca nu detin aceeasi aderenta ca cele speciale pentru acest sezon, iar riscul pierderii controlului creste considerabil. Daca sunt echipate cauciucuri de alte dimensiuni decat cele specificate de catre producator, acestea pot fi periculoase, afectand directia, stabilitatea si controlul autovehiculului.

Concluzie

Respectand aceste simple reguli, durata de folosire a unui set de anvelope de vara va fi mult mai mare, iar soferii si toti participantii la trafic vor fi mai in siguranta.

Comments for this post are closed.